Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Τα δανεικά δεν είναι πάντα ιδανικά!!!

Υπάρχουν παρά πολλές και πολλοί στο περιβάλλον μας που αρέσκονται και επιζητούν μόνο τρόπο ζωής σε οικονομική αξία μεγαλύτερη από αυτήν που μπορούν να καλύψουν με τα εισοδήματα τους, με αποτέλεσμα τα επιπλέον χρηματικά ποσά που χρειάζονται να τα αντλούν από πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

Πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα επιλύσουν όλα τα πρόσκαιρα πρόβλημα και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους που τις περισσότερες φορές περιστρέφονται γύρω από ανούσια κατανάλωση-διασκέδαση, προκειμένου να συντηρούν έναν ανέφελο τρόπο ζωής. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και πολλές σκέψεις πριν καταφύγει κανείς ακόμη και στην αθώα (=έτσι την παρουσιάζουν) λύση της πιστωτικής κάρτας. Όταν δεσμεύει κανείς τα μελλοντικά του εισοδήματα στηριζόμενος σε προσωπικές προσδοκίες πρέπει να είναι πολύ -πολύ προσεκτικός, καθώς και τα εισοδήματα αλλάζουν αλλά και τα επιτόκια. Οι ημέρες που διανύουμε καθώς και αυτές που έρχονται με γνώμονα απλά στοιχεία μακρο-οικονομικών μεγεθών μας προϊδεάζουν ότι οι παχιές αγελάδες μάλλον είναι σε αυστηρή δίαιτα.

Χρήσιμο θα ήταν να σκεπτόμαστε με πνεύμα οικονομίας και να αναλογιζόμαστε την αξία που θα εισπράξουμε πάντα όμως σε συνδυασμό και με το κόστος των επιλογών μας. Η επιλογή και η ευθύνη μας ανήκει!!! Να υπολογίζουμε μόνο στα διαθέσιμα εισοδήματα μας και να προσαρμοζόμαστε σε αυτά.

Καλύτερα έτσι παρά να κατευφεύγουμε σε λύσεις που θα επιφέρουν αθροιστικά μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και αδιέξοδο στο μέλλον.Είτε γιατί δεν εισπράξαμε τα "σίγουρα "είτε γιατί "ανατράπηκαν" τα δεδομένα που σχημάτιζαν τους υπολογισμούς μας.

Πρόσφατα άκουσα Κυρία να υπερηφανεύεται για επιλογές της σε ρούχα και παπούτσια πολλών αστέρων λες και ήταν το σύμπαν της, χωρίς όμως να πολυνοιάζεται για την πιστωτική της κάρτα την οποία χρειάζεται να την γεμίζει με άλλη και αυτή με άλλη, όλα όμως νοικοκυρεμένα.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία είναι πολλές και πολλοί που σκέπτονται ότι με δανεικά θα καλύψουν ενέργειες αγορών, όπως ρούχα, αυτοκίνητο πολυτελείας, διακοπές εξωτικές, σπίτι και μόνο καινούργιο γιατί αφού θα δανειστώ να μπω σε καινούργιο, έπιπλα, αδυνάτισμα, αρωμάτισμα, σύσφιξη, αντιγήρανση, όλα, δυστυχώς όμως, χωρίς ωρίμανση και σύνεση.

Τέλος, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι οι τράπεζες δεν είναι ευαγή ιδρύματα αλλά είναι επιχειρήσεις και όπως όλες οι επιχειρήσεις του κόσμου έχουν σκοπό να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

18 σχόλια:

AVRA είπε...

το χειροτερο μου σεναριο! Δεν αντεχω να ακουω για ανθρωπους που ψωνιζουν και ψωνιζουν ....και χρεωνουν την πιστωτικη ,λες και θα τους τα χαρισουν! Λες και αυτα τα χρηματα δεν θα βγουν απο την τσεπη τους!!! Αν σου περισσευουν οκ! αλλα ολοι νομιζουν οτι εχουν παισει την καλη!

επιασες μιλαμε πολυ καυτο θεμα!

marianaonice είπε...

Μένω στην τελευταία σου φράση: Οι τράπεζες δεν είναι ευαγή ιδρύματα αλλά επιχειρήσεις!! Δεν πρέπει λοιπόν να πέσουμε στην παγίδα τους!! Όσες "προσφορές" και αν θέλουν να μας κάνουν! Όμως φίλε μου όλα αυτά είναι γράμμα κενό αν στη ζωή μας κυριαρχεί η καταναλωτική μανία και οι στόχοι μας φθάνουν μόνο μέχρι την αγορά μιάς επώνυμης τσάντας ή μπλούζας, τότε πράγματι τα δανεικά γίνονται τα ...ιδανικά μας!!!
Καλό σου ξημέρωμα.

M-meggie είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες sealike2 και ειδικά για τους ανθρώπους του τύπου της "κυρίας" που αναφέρεις. Σκέφτομαι μόνο πως κάποιες φορές και ειδικά όταν πρόκειται για κατανάλωση που δεν αφορά εμάς τους ίδιους αλλά, για παράδειγμα, τα παιδιά μας και όταν δεν γίνεται κανόνας το φαινόμενο επιτρέπεται πιστεύω να μην σκεφτόμαστε τα "επιτόκια".
Δύσκολες εποχές για να οριοθετήσει κανείς όπως ακριβώς θέλει το τρόπο ζωής του. Πρέπει να ρωτάμε και τα "επιτόκια" και άλλα πολλά και στο τέλος ίσως να έχουμε και εμείς την δυνατότητα μίας επιλογής, ας πούμε στο χρώμα της τσάντας που θα αγοράσουμε.
Μπορεί να φαίνομαι υπερβολική αλλά έτσι νιώθω.

tdjm είπε...

Exετε απόλυτο δίκιο....
Πρέπει κάποια στιγμή να μαζέψουμε λίγο τα χέρια μας.

cinderella είπε...

Eίναι αυτό που λένε, μην απλώνεις το χέρι σου πιο πέρα από εκεί που φτάνει. Είναι πολύ εύκολο, να βγάλεις μια κάρτα, να τη φεσώσεις με ψώνια, να την κάνεις να αναστενάξει και μετά να πάρεις στο καπάκι κι ένα καταναλωτικό δάνειο για να λύσεις το πρόβλημα. Η μέθοδος "ανοίγω λακκούβα για να κλέισω μια άλλη" είναι ατέρμονο και ανώφελο. Μέσα στις γιορτές ακόμα και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς δεκάδες σπίτια βγήκαν στο σφυρί. Ας προσεχουμε λίγο και ας έχουμε ένα μέτρο στις καταναλωτικές μας ανάγκες. Δεν είναι κακό!!

sealike2 είπε...

Kαλώς ορίζω όλους που πέρασαν από την γειτονιά μου!!
Συμπληρώνω, γράφοντας ότι οι ανάγκες μας μπορούν να ικανοποιηθούν με ορθολογισμό και σύνεση ώστε να μην "πέσουμε στη λούμπα" μιας διαδρομής χωρίς τέλος. Αν μου επιτρέπετε, κλείνω με την παραμπομπή στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, που αγγίζει και αφορά ολοένα και περισσότερο βαθειά την κοινωνική διαστρωμάτωση, ελπίζοντας σ' ένα καλύτερο αύριο.Μέχρι τότε, ας οριοθετήσουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ας μην χρησιμοποιήσουμε όλα τα σύμβολα / αξεσουάρ που μας επιβάλλονται από την παγκοσμιοποίηση ή η διεθνοποίηση των αγορών!!

rain είπε...

Οι τράπεζες είναι οι νόμιμοι τοκογλύφοι του κράτους και καλό είναι να μην πέφτουμε στην παγίδα τους.¨Οταν έρθει η ώρα θα πέσει η μάσκα η φιλική και θα σε ξεσκίσουν χωρις οίκτο. Καλησπέρα σου. Θέμα που καίει..

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε ότι αφορά τις πιστωτικές κάρτες και τα διάφορα δάνεια για γιορτές-εκδρομές-ταξίδια κλπ….μόνο και μόνο για να αποκτήσουμε ρούχα, αυτοκίνητα ακριβά κλπ και να κοκορευόμαστε.

Τώρα σχετικά με το σπίτι …νομίζω ότι αν δεν το κληρονομήσεις ( τυχεροί όσοι τους συμβαίνει αυτό) και είσαι ένας απλός εργαζόμενος με απλό μισθό και όχι π.χ ΤιΒι περσόνα , πολιτικός , μεγαλογιατρός –δικηγόρος-κλπ…δεν έχεις κι άλλο τρόπο να το αποκτήσεις πέραν του δανείου…
Διαφωνώ στο ότι θα πρέπει επειδή δανείζεσαι να πάρεις παλιό σπίτι …εγώ ψάχνω εδώ και 1χρόνο και πίστεψέ με τα παλιά ( δεν μιλάμε τώρα για σπίτια 40ετών) μέχρι και 20ετών λέμε…έχουν σχεδόν τις ίδιες τιμές με τα καινούργια και θέλουν και ανακαίνιση που σημαίνει επιπλέον έξοδα άρα πας σε καινούργιο και σου βγαίνει πιο οικονομικό.

sealike2 είπε...

@trelofantasmeni:Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις που καταθέτεις όσον αφορά την αγορά κατοικίας!!Βέβαια, χρειάζεται πολύ τύχη και υπομονή για να επιτύχεις την καλύτερη δυνατή επιλογή μεταξύ κόστους-ωφέλειας. Πάντως, επειδή τα οικονομικά είναι το αντικείμενο που παρακολουθώ, εκτιμώ πως η επερχόμενη ύφεση θα επηρεάσει προς τα κάτω τις τιμές των ακινήτων! όπως επίσης θα επηρεάσει δυσμενώς και τα οικονομικά σε ολοένα και λοινωνικά στρώματα.Ειλικρινά συστήνω πολύ προσοχή στους όρους των δανείων γιατί υποκρύπτουν πολλές παγίδες που δεν είναι άμεσα ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη καλό απόγευμα!!

Ανώνυμος είπε...

Ενας Ζυγος ειναι παντα οικονομος..
Συγχαρητηρια για τη σκληρη δουλεια(φαινεται)και την καλη σκεψη....
Με αναμονη του ξεκαθαρισματος της σηψης...Μεχρι τοτε!Καλη καρδια!!και μακρια απο δανεια!!!Οι μικροι την πληρωνουν παντα.

Ανώνυμος είπε...

Η δευτερα παρουσια πλησιαζει και οποιοι δανειζονται θα καταποντιστουν και οι τραπεζες θα τους τα πάρουν όλα πίσω και αυτοι θα ζουν καλα και εμεις καλυτερα σε εναν αλλο κοσμο...Εξωγαλαξιακο&&&&
Για αυτο οτι φαμε και οτι πιουμε και οτι αρπαξουμε γενικοτερα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ εύχομαι αυτό που λες οτι οι τιμές των κατοικιών θα πέσουν να συμβεί γρήγορα !!!

Στα τόσα χρόνια που ζω ...και δεν είναι λίγα , δεν είδα ποτέ στην Ελλάδα να γίνονται φθηνότερα τα σπίτια ...δυστυχώς , όλο και ανεβαίνουν οι τιμές.

Meropi είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω καλέ μου Sealike. Πριν λίγο καιρό μάλιστα έγραψα και ένα ποστ με αυτό το θέμα, όπου εξιστορώ και πώς ένας πετυχεμένος δημοσιογράφος της Αγγλίας κατέληξε άστεγος στους δρόμους, όταν προμηθεύτηκε 25 πιστωτικές κάρτες και τις φόρτωσε αλόγιστα με τεράστια ποσά.
Τα πόδια μας πρέπει να τα απλώνουμε μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα μας.

sealike2 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
sealike2 είπε...

@trelofantasmeni:Αυτό που καταθέτεις είναι αληθινό, συμβαίνει. Τώρα όμως, εκτιμώ πως οι τιμές στα μεγάλα ακίνητα θα παρουσιάσουν διόρθωση για τους εξής λόγους:
α)Υπάρχουν πολλά μεγάλα διαμερίσματα στο "ράφι".
β)Το ποσοστό ιδιοικατοίκησης στην Ελλάδα πλέον ξεπερνά το 90%.
γ)Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας σίγουρα θα επηρεάσει και την οικονομία στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Θ α μειωθεί η ανάπτυξη και θα δημιουργηθεί ύφεση με ότι αυτό συνεπάγεται?
Συνεπώς, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας. Καλό κουράγιο, υπομονή και τύχη!!

@meropi: Μερόπη μου, παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σου.Καλό σου απόγευμα.

Roadartist είπε...

Έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο!!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Εγώ δεν έχω πιστωτικές κάρτες κι έχω ξενοιάσει τουλάχιστον από αυτό.

sealike2 είπε...

@όλα θα πάνε καλά:Είναι η ορθολογικότερη λύση ώστε να ξενοιάσει κανείς από τυχόν νέες "οικονομικές κατρακύλες"!