Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Η διολίσθηση της αλήθειας...

Αλήθεια είναι. H αλήθεια δεν κρύβεται ποτέ! Εκτός εάν το θέλουμε. Επιθυμούμε να την απαλλοτριώσουμε γιατί έτσι βολεύει. Η παρουσίαση παραστατικών με διαφορετικό τρόπο υποκρύπτει ενδείξεις για αμοιβαία αντικρουόμενα συμφέροντα. Κάτι «μυρίζει», κάποιο από τα συστατικά της πλοκής έχει χαλάσει. Υπάρχει μασκάρεμα, υποκρισία, ύπουλη συναλλαγή. Ενίοτε εξυπηρετεί !!Συμφέρει καλύτερα να συστηθούμε στη version που μας «ταιριάζει» χωρίς περισσότερες επίπονες ανασκαφές. Αν ψάξουμε μπορεί να απογοητευτούμε ή να απογοητεύσουμε…

Τελικά, που συχνάζει η αλήθεια, ποιο είναι το στέκι της? Με πάθος ψάχνω να το βρω, όπως όλοι από εσάς φαντάζομαι!! Ίσως όμως αυτό να είναι η πρώτη σκέψη, η πρώτη σκέψη που πέρασε από τις στροφές του μυαλού μου.Την ψάχνω....Κατά βάθος ξέρω όπως όλοι ξέρουμε που είναι. Η αλήθεια θα είναι πάντα εκεί, μια και γυμνή !! Είναι συμφιλιωμένη με το σώμα της δεν το έχει «σιχαθεί». Αν φθάσουμε ενώπιον της, έχουμε κάνει βήματα, βήματα αλλαγής. Αν όχι τότε ….

Τότε, προσπαθούμε να καθυποτάξουμε το εγώ μας τον αληθινό λόγο της ύπαρξης μας. Αρχίζουμε να υποχωρούμε, να βάζουμε διαλυτικά, να βάζουμε υποχωριστικά.Να βάζουμε πλάτη σε μια στείρα αντιπροσώπευση που θα καταλήγει σε επώδυνα στερητικά σύνδρομα. Σύνδρομα πλάνης, ανευλάβειας από τους ευσεβείς μας πόθους, που μαθηματικά οδηγούν στη χειραγώγηση και πολλαπλασιάζουν συμπεριφορές ως εκκεντρικά κακέκτυπα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας. Αυτά που όλοι θεωρούμε «απολιθώματα συμπεριφοράς» και καταδικάζουμε, όταν τα διακρίνουμε δημόσια.

Θεωρώ, ότι θα ήταν εντιμότερο να βάλουμε σε θέση «πασει δυνάμει» τα χειρηστήρια μας ώστε με τη μέγιστη νοητική ιπποδύναμη να την αναζητήσουμε. Θα μας γοητεύσει ακόμη και εάν είναι πικρή. Γιατί??

Γιατί ακριβώς θα βιώνουμε τη συνέχεια μιας ρεαλιστικής όχι επίπλαστης πραγματικότητας. Οι επιλογές θα μας επιβεβαιώνουν, θα έχουμε την ικανότητα να «πιάσουμε λιμάνι» σε όποια μπόρα χτυπήσει την πλώρη μας. Έχουμε ασκηθεί καλά γινόμαστε πιο δυνατοί.

Στις ημέρες μας, πολλοί λένε ότι η αλήθεια γίνεται ολοένα και περισσότερο πιο θολή, την ψάχνεις, την χάνεις. Μια την βρίσκεις μια τη χάνεις...

Τρίχες!!! Είμαι πεπεισμένος, ότι αυτό εξυπηρετεί την βουλιμία αυτών που επιθυμούν να επιβάλλουν το άνισο, την ασυμμετρία, όλα με πρόθεση για να ενδυναμώσουν την ιδιοτέλεια τους. Στη πρόταση αυτή, εκτιμώ πως συμπυκνώνεται η αλήθεια για την διολίσθηση της αλήθειας…
Εγώ το πιστεύω, εσείς??? Download your sense

12 σχόλια:

M-meggie είπε...

Μόνο μια καλημέρα για τώρα και μια καλή εβδομάδα.
Πέρασα και σε διάβασα. Θα σε σκεφτώ και για την αλήθεια σου θα σου γράψω αργότερα.

Trifon Triantafillidis είπε...

Ευχαριστούμε που έβαλες το banner μας για τις Προτάσεις ενάντια στη Διαφθορά.

Ελπίζουμε να σε έχουμε μαζί μας και στην συζήτηση.

rain είπε...

Εκεί είναι η αλήθεια. Εκεί μπροστά σου, αρκεί να μπορέσεις να τη δεις, να'χεις αρκετά αγνή αφημένη την ψυχή για να την δεχτεί και να την καλωσορίσει και την δύναμη να την αντιμετωπίσεις. Αλλά αυτό το λέω εγώ..

M-meggie είπε...

Έχω διαβάσει πολλές φορές το κείμενό σου.
Αν ψάξουμε την αλήθεια μας, συμφωνώ πως είναι μία , γυμνή και μοναδική, θα έχουμε κάνει βήματα αλλαγής. Εγώ το λέω ΜΕΤΑΒΑΣΗ αυτό.
Αν η αλήθεια μας είναι πικρή, που στην ουσία αυτό φοβάται όποιος αποφεύγει τις επίπονες ανασκαφές, ή πρέπει να πικραθούμε και να ΜΕΤΑΒΟΥΜΕ ή θα πρέπει να την γλυκάνουμε και έτσι θα συστηθούμε και στους άλλους αλλά δυστυχώς, κυρίως σε εμάς, στη version που μας εξυπηρετεί καλύτερα. Οπότε; Έχουμε απορρίψει εμείς οι ίδιοι τον εαυτόν μας. Πόσο μάλλον οι άλλοι που αργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν το δήθεν μας.
Όλα συνηγορούν (λογικώς) να εμφανίσουμε σε όλους την πραγματική μας ταυτότητα και να βιώσουμε την «ρεαλιστική πραγματικότητα». Αν μη τι άλλο θα απαγκιάσουμε σε λιμάνι. Και αυτό, δεν είναι το ελάχιστο, είναι το μέγιστο. Θα βρούμε καταφύγιο σε εμάς, στο μέσα μας, στο είναι μας. Δεν ξέρω άλλο καλύτερο. (ξέρεις εσύ;)
Καληνύχτα και ευχαριστώ.

tdjm είπε...

Γιατί ακριβώς θα βιώνουμε τη συνέχεια μιας ρεαλιστικής όχι επίπλαστης πραγματικότητας. Οι επιλογές θα μας επιβεβαιώνουν, θα έχουμε την ικανότητα να «πιάσουμε λιμάνι» σε όποια μπόρα χτυπήσει την πλώρη μας. Έχουμε ασκηθεί καλά γινόμαστε πιο δυνατοί.

Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου. Στις παραπάνω φράσεις σου είναι ότι θέλω να πω...
Το λιμάνι μας είναι η αλήθεια μας..που μπορεί τις περισσότερες φορές να μην βολεύει τους άλλους ,ούτε εμάς τους ίδιους...αλλά αυτό είναι μόνο επιφανειακό...
Στις άλλες ...τις δύσκολες ώρες...μόνο η αλήθεια μπορεί να μας ισσοροπήσει...και να μην χαζέψουμε..
Το κόστος της αλήθειας είναι σκληρό μόνο και μόνο επειδή σχεδόν όλοι επιδιώκουν να κάνουν το ψέμα τους, ζωή...Το γιατί δεν το ξέρω ..δεν το έμαθα ποτέ...
Για την αλήθεια και μόνο ,γέμισα τη ζωή μου με εχθρούς...και μαζεύτηκα...
Δεν βρήκα τρόπο να τους πείσω...αλλά όμως ούτε κι αυτοί...
Και αυτό το θεωρώ νίκη...
Την νίκη της αλήθειας..που δεν αλλοιώνονται όσοι πορεύονται με αυτήν την επιλογή...
Κάποιοι με λένε απόλυτοι, εγώ απλά τους αποκαλώ ψεύτες..

sealike2 είπε...

@νοτα:"....Όλα συνηγορούν (λογικώς) να εμφανίσουμε σε όλους την πραγματική μας ταυτότητα και να βιώσουμε την «ρεαλιστική πραγματικότητα".Αυτό χρειάζεται η ζωή την αλήθεια του τσαμπουκά!!Το "δήθεν" οδηγεί σε διαζύγιο!!Καλη συνέχεια!

@Τρύφων:Πάντα επιβραβεύω την προσπάθεια που στηρίζεται σε ανιοδετελείς σκοπούς.Τέτοιες πρωτοβουλίες, εφόσον είναι καλόπιστες, είναι όαση παραδείσου!!Όλα όμως, χρειάζονται το χρόνο τους!!

@rain:Αυτό που λές το εννοώ και εγώ, η αλήθεια θέλει ψυχή..Συνέχισε καρτερικά!!

@Τdjm: Η νίκη της αλήθειας είναι η νίκη του εγώ μας, η ειλικρινής στάση με ολοένα και λιγότερους οπαδούς. Το γήπεδο θα αδειάζει...Συνέχισε!!

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι καθαρά υποκειμενική...
Άλλη η αλήθεια του εφοπλιστή,άλλη η αλήθεια του μούτσου!
Το θέμα είναι πως και πότε θα καταφέρουμε την αλήθεια των πολλών να την κάνουμε κυρίαρχη ιδεολόγία.
Καλήμέρα.

sealike2 είπε...

@syneas:H αλήθεια όπως και η ποιότητα είναι έννοιες υποκειμενικές.Όμως η προσέγγιση αφορά την δυναμική που φωτίζει τις προσωπικές μας επιλογές. Εξάλλου, αν είναι πλασμένη με τα χρώματα της αλήθειας θα είναι μοναδικές και ανεξίτηλες, διαφορετικά πρόσκαιρες και "φευγάτες"!!Καλή συνέχεια.

Alkmini είπε...

1α καλησπερα κι απο μενα.
Αληθεια τι ειναι η Αληθεια? Και ποτε χρειαζεται, ποτε ειναι χρησιμη, ποτε πληγωνει και πολλα ποτε, ποτε, ποτε... Μεγαλη συζητηση.
Ειναι αργα για αναλυση. Θα επανελθω.
Νασε καλα.

sealike2 είπε...

@aliki:Καλημέρα, καλώς όρισες!Αναμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις σου!!

marianaonice είπε...

Πάει καιρός πια που η αλήθεια για μένα έπαψε να είναι ...αληθινή!! Όλα όσα ήξερα για αλήθειες γκρεμίστηκαν και όταν ακούω να μιλούν για ...αληθινή πολιτική, αληθινή ιατρική, αληθινή εκκλησία, ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, τότε γελώ φίλε μου με γέλιο πικρό!! Να είσαι καλά, πολύ ωραία η επισήμανσή σου!!

sealike2 είπε...

@marianaonice: Μπορώ να αντιληφθώ το μέγεθος της πικρής γεύσης που σου "σκεπάζει" την αίσθηση σου για την αλήθεια.Τους λόγους τους γνωρίζεις εσύ καλύτερα από όλους μας. Εγώ αυτό το "μικρό" θέλω να συμπληρώσω "πάντα στο βάθος τους σκότους ανάβει ένα κεράκι" αυτό χρειάζεται να κυνηγήσουμε για να βρούμε νοήμα στο ποτάμι της ζωής..Καλή δύναμη!!