Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Μικρό μου....












Μία άποψη για την προέλευση του σκυριανού αλόγου τοποθετεί την εμφάνισή του περίπου το 2000 π.Χ., ως αποτέλεσμα της συνάντησης και επιμειξίας των άγριων φυλών Tarpan και ProtoOriental. Μία άλλη θεωρία εντοπίζει την προέλευσή τους από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ενώ μία τρίτη, που φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη έπειτα από σειρά εξετάσεων του γενετικού τους κώδικα, υποστηρίζει πως τα «αλογάκια» αντιπροσωπεύουν ένα είδος αλόγου το οποίο εξελίχθηκε στην Αμερική πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, μετανάστευσε στην Αλάσκα, έπειτα στην Ασία και κατέληξε στη Bορειοανατολική Ευρώπη πριν από 12.000 χρόνια. Κατά την αρχαιότητα εντοπίζονται στην Αθήνα, στη Μυτιλήνη, στη Θάσο, στη Ρόδο κ.α., ενώ στο νησί της Σκύρου τα έφεραν Αθηναίοι έποικοι τον 5ο αι. π.Χ. Κατά την Eπανάσταση του 1821 μεταφέρθηκαν κατά εκατοντάδες από τη Σκύρο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να βοηθήσουν στην αγροτική παραγωγή.

Τα σκυριανά πόνυ είναι από τα πιο μικρόσωμα πόνυ στον κόσμο με ύψος ακρωμίου από 90 εκ. έως 115 εκ. Με ή χωρίς ένδοξο παρελθόν, τα αλογάκια διακρίνονται για τον εξαιρετικό τους χαρακτήρα, την άψογη σχέση τους με τον άνθρωπο, τη δύναμη, την ανθεκτικότητά τους και το καλλίγραμμο σώμα τους που θυμίζει άλογο σε μικρογραφία, στοιχεία που τα καθιστούν μοναδικά στο είδος τους και αξιολάτρευτα.

Να σας συστήσω λοιπόν με τον Φώτη ηλικίας έξι μηνών γιο της Μαρίας που ζουν στην Ατσίτσα που βρίσκεται στο Βόρειο Τμήμα της Ν. Σκύρου. Σε εμάς, που τον συναντήσαμε από τόσο κοντά, μας χάρισε μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς και ευχαρίστησης. Ήταν μια μοναδική εμπειρία η επικοινωνία μας μαζί του...

Πηγή: http://www.kathimerini.gr


18 σχόλια:

marianaonice είπε...

Αξιολάτρευτα! Αγαπώ όλα τα ζωντανά του πλανήτη, όμως έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα άλογα και στις γατούλες!!

Ιφιγένεια είπε...

Από μικρή στα ονειρά μου πάντα υπήρχε ένα άλογο ! Τα αγαπώ πολύ
!!

Alkmini είπε...

λατρευω τα αλογα και μου ανταποδιδουν κι αυτα. ο φωτης ειναι λιγο πιο ψηλος απο τον σκυλο μου. χαχα
καλη σου νυχτα σεαλικε2

(αν θελεις βγαλε τη λεκτικη επαληθευση απο τις ρυθμισεις. ευχαριστω)

M-meggie είπε...

Ο Φώτης είναι κούκλος και το μέγεθός του θα μου επέτρεπε να τον πλησιάσω. Δεν φοβάμαι τα άλογα, φοβάμαι μήπως τα φοβήσω εγώ.
Μόνο τα σκυλιά δεν φοβίζω.
Καλή σου νύχτα

Roadartist είπε...

τέλειο ειναι :)

Ιωάννα είπε...

Είναι πολύ όμορφο αυτό στην φωτογραφία!! Θέλω και εγώ ένα!!!!!! (Που να το βάλω δεν ξέρω!!!!!!!)
Την καλημέρα μου!!!

NY ANNA είπε...

Τα είχα χαζέψει πριν από 2 καλοκαίρια, όταν είχα πάει στη Σκύρο, που by the way, είναι πολύ "αδικημένο" νησί. (Διαθέτει εξαιρετικές παραλίες, δεν μπορώ να ξεχάσω την Καρεφλού -κάνει και για γυμνιστές- το πολύ ωραίο φαγητό και το ωραίο δεν-θυμάμαι-πώς-το-λένε μπαράκι στο "γκρεμό" του λιμανιού). Γλύκες τα αλογάκια.
Καλημέρες...
(Από το ένα ηρεμιστικό θέμα στο άλλο πας... Χιόνια, αλογάκια... Όμορφα...)

cinderella είπε...

Eίναι υπέροχο!! Απο μικρή είχα αδυναμία στα άλογα!! Μου αρέσουν πάρα πολύ και μπορώ να πω οτι είναι το αγαπημένο μου ζώο!! Αγνοούσα το σκυριανό πόνυ αλλά έχω στα σχέδια μου να πάω στο νησί οπότε ελπίζω να τα θαυμάσω από κοντά!!
Καλημέρες και καλό μήνα!!!

Ανώνυμος είπε...

"τα αλογάκια διακρίνονται για τον εξαιρετικό τους χαρακτήρα, την άψογη σχέση τους με τον άνθρωπο, τη δύναμη, την ανθεκτικότητά τους και το καλλίγραμμο σώμα τους "
Είναι απίστευτη η επισήμανση.
Για κάνετε τον συσχετισμό ?
Τι είναι αυτό που μας κάνει να πλησιάσουμε με την πρώτη ματια, σε πρώτη φάση, έναν... άνθρωπο????
Την καλημέρα μου με την ευχή
να διαρκέσει η Ανοιξη στην καρδιά σου!!!

http://Isminy.pblogs. gr

Σκορπινα είπε...

Πολυ όμορφοοοοοοοοοοοοοοοοο!Είναι σκέτη γλυκα!

tdjm είπε...

Κάθε πρωί μπαίνω και το καλημερίζω....
χαχαχαα
Εχει όμορφα μάτια!!!

sealike2 είπε...

@ marianaonice: η "έκρηξη" της ευαισθησίας μας είναι η αγάπη μας και για τα ζώα.Να είσαι καλά!!

@ιφιγένεια:Αλήθεια τα "αλογάκια" είναι αξιολάτρευτα!Να είσαι καλά!!

@aliki:Eίναι αλήθεια ότι τα σκυριανά πόνυ είναι φατσούλες.Τα νεογέννητα δε, είναι όπως τα γατάκια, τόσο μικρόσωμα!!Να είσαι καλά!!

sealike2 είπε...

@νοτα: τα αλογάκια είναι παιχνιδιάρικα.Θέλουν να γνωριστούν με τους επισκέπτες τους!!Να είσαι καλά!!

@roadartist:Αλήθεια, ο Φώτης είναι κούκλος και παιχνιδιάρης.

@ιωάννα:Το αλογάκι θέλει να ζει ανεξάρτητο και περήφανο στο φυσικό του χώρο.Εμείς, θα πηγαίνουμε να το βρίσκουμε στα μέρη που συχνάζει και θα φτιάχνουμε ωραίες μοναδικές στιγμές μαζί του!!Να είσαι καλά!!

sealike2 είπε...

@ny anna: Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου. Η Σκύρος διατηρεί ακόμα μερικές αξίες (γραφικότητα, παράδοση, καθαριότητα,ηρεμία, ελευθερία επιλογών άνευ συνοστισμού) που δυστυχώς χάνονται σε πολλά μέρη από την εμπορευματοποίηση του τουρισμού.Να φανταστείς ότι σε ολόκληρο νησί με αναρίθμητες παραλίες δεν υπάρχει οργανωμένη πλάζ(ομπρέλλες +τραπεζάκι=20 ευρώ.Η παραλία Καρεφλού είναι μοναδικής ομορφιάς, όπως και το bar-cafe "Κάβος" στη Λιναριά!!Να είσαι καλά!!

sealike2 είπε...

@cinderella:Kαλό σου μήνα.Η Σκύρος, ως επιλογή διακοπών προτείνεται ανεπιφύλακτα.Να είσαι καλά, δυνατή!

@http://Isminy.pblogs. gr:Καλησπέρα, καλό μήνα. Ταυτίζομαι απόλυτα στο εύστοχο και ισοροπημένο σου σχόλιο. Να είσαι καλά!!

@σκορπίνα:Ναι είναι τέλειος..

@tdj: Καλό μήνα, να είσαι καλά!!

Meropi είπε...

Γεια σου Sealike μου
είχα καιρό να έρθω στη γειτονιά σου και να μαι σήμερα.
Ενδιαφέρον το ποστ σου με τα πόνυ. Δεν έχω πάει ποτέ στη Σκύρο και θα θελα να πάω.
Καλό απόγευμα.

sealike2 είπε...

@meropi:Καλως όρισες στη γειτονιά μου.Τα πόνυ είναι πανέμορφα και δυστυχώς απροστάτευτα και αυτά!!Η Σκύρος είναι αξιόλογη και παρουσιάζει ενδιαφέρον να την επεισκεφθεί κανείς. Καλή σου νύχτα!

Ανώνυμος είπε...

Μια φιλική καληνύχτα πέρασα ν' αφήσω και μιαν ευχή για ένα
χαρούμενο τριήμερο

http://Isminy.pblogs.gr